Как да планирате сватба – няколко съветa

IMG_8332

Планирайте сами мечтаната сватба

Планирането на сватба не е лесна задача. Някои двойки наемат професионален консултант, който да планира сватбеното тържество, но вие също може да се справите, колкото и непосилно да изглежда това. Ако работите с ограничен бюджет за планиране или просто обичате да правите нещата сами.
Организацията е от ключово значение за сватбения ден – важни решения, списъци, график. Ето защо е желаетелно да започнете от рано, може би година, за да не се налага да правите всичко прибързано и да допуснете грешки. Сватбеният ден е Вашият, не забравяйте, че Вие трябва да се забавлявате в този ден. И така от къде да започнем?

Планиране на сватба

Определете бюджета си за сватбата и се придържайте към него

Вашият сватбен бюджет ще бъде движещият фактор за много от вашите решения, свързани със сватбата, така че това трябва да бъде едно от първите неща, с които се справяте. Ако някой от членовете на семейството иска да помогне, разговаряйте за това с тях. Ако сами се грижите за сметката, време е да разгледате внимателно финансите си. Бъдете готови за реалността, когато става въпрос за реално бюджетиране на вашия сватбен ден, тъй като много двойки не осъзнават пълния обхват на свързаните с това разходи.

Съставете списък с приоритети за деня на сватбата

Седнете с партньора си и определете кои ще са трите най-важни аспекта на вашата сватба. Мястото и конкретната дата на сватбата. Избор на определен сватбен фотограф, ди джей или оркестър на живо? Дайте приоритет на тези подробности и бъдете готови да правите компромиси с останалите. Това ще ви помогне да останете в рамките на бюджета си и ще ви помогне да съсредоточите усилията си върху това, което наистина се отчита.

Определете вашия булчински стил

Намерете няколко източника на булчинско вдъхновение, което най-много ви харесва – сайтове в интернет, списания или потърсете информация от други булки – започнете да изследвате. Доброто усещане за типа сватбен стил, който искате, помага изключително много, след като започнете да се срещате с потенциални доставчици. Не се претоварвайте с цялото сватбено вдъхновение, което ще намерите.

Организирайте се

Можете да използвате контролни списъци, електронни таблици, Word, Excel, Google Документи – всичко, наистина – стига да събирате на едно място всичките си мисли, бюджети, числа и т.н. Има и страхотни онлайн инструменти и приложения , които могат да ви организират.

Включете своята половинка в процеса по планиране на сватбата

Не се чувствайте в този процес на планиране на сватбата сами. Посъветвайте се с партньора си; неговото мнение ще бъде безценно и – дори ако е ангажиран само в някои аспекти – това прави планирането на сватбата толкова по-забавно, когато можете да вземате решения заедно. Работата за постигане на обща цел не само допълнително свързва вас и партньора ви, но и ви помага да се развивате като двойка с всеки проблем, който решавате като екип.

Помислете за дати (и сезон)

Когато планирате сватба. Изберете няколко идеални дати за вашата сватба и се опитайте да бъдете гъвкави, ако е възможно, така че да не сте ограничени, когато се опитвате да резервирате мястото за сватба , водещи и фотографи. Вземете под внимание външните фактори, като това колко популярни могат да бъдат тези дати за други бъдещи младоженци, дали датите биха били трудни за посещение на гостите ви, както и разликите в цените на местата и доставчиците между сезоните.

Планиране на сватба
Започнете да работите върху вашия списък с гости

Вземането на решения относно списъка с гости може да бъде сложен процес и той ще зависи до голяма степен от вашето място и бюджет. Седнете с вашия партньор и ключови членове на семейството, за да съставите списък с желания на сватбените гости.

Говорете с други женени двойки

Наскоро присъствали ли сте на сватба, която наистина ви е харесала? По всякакъв начин попитайте тази двойка за съвет и прозрения. Вероятно имат някои експертни съвети и трикове, които научиха по пътя си. Понякога приятелите и семейството са най-добрите ресурси при планиране на сватба.

Резервирайте хотел

Независимо дали ще имате сватба на изнесена дестинация или местно тържество, има вероятност някои гости да се нуждаят от място, където да останат през нощта на сватбата. Това ще гарантира, че всичките ви посетители на сватбата са подсигурени и се намират наблизо, много хотели могат дори да осигурят отстъпка в зависимост от броя на исканите стаи.

Направете сватбен уебсайт

Избягвайте да получавате безкрайни обаждания и текстови съобщения от гостите, като създадете обикновен безплатен уебсайт за сватба, където те могат да проверят подробностите за вашата сватба. Включете важна информация, като дати, часове, местоположения, дрес-кодове, регистри, транспорт и настаняване, маршрут. Всичко, което е в поканите, трябва да присъства на страницата за приветствия на уебсайта. Не подценявайте това при планиране на сватба

Изпращане на покани

При планиране на сватба, навременното изпращане на поканите е от изключително значение. Ако вече сте избрали дата и сте потвърдили мястото, започнете подготовката на поканите. Желателно е, те да бъдат разпратени 9 месеца по рано, за да имате възможност навреме да получите потвърждения и да продължите с планиранията

Разберете какво не искате

Вашата сватба трябва да се отнася за вас двамата като двойка. Ако някои традиционни аспекти ви се струват остарели или просто не са ваш стил, тогава просто не ги включвайте в деня на сватбата си. Традициите са прекрасни, но само когато са значими за вас.

Помислете за координатор за деня

Няма да ви е приятно, във вашия сватбен ден постоянно да ви задават въпроси относно организцията. Помислете за координатор- може да е близък човек на който да прехвърлите цялата отговорност по координиране в сватбения ден – това може да включва настаняване на гостите в хотел, общуване с ди джей или оркестър, водещия на тържеството, тайминга за деня и още много други задачки.

Сватбен фотограф Варна
Изготвянето на плейлист е част от процеса по планиране на сватба

Независимо от това дали сте наели оркестър или DJ, ще трябва да очертаете всички ключови песни, които абсолютно трябва да бъдат изсвирени по време тържеството. Също толкова важно: Не забравяйте също да създадете списък с песните, които определено не искате да чуете.

Отделете малко време за себе си

В интерес на собствения си здрав разум, предвидете да си насрочите известно време двамата просто да сте заедно и да направите всичко, освен план за сватба. Повярвайте ни, ще ви трябва почивката. Ако можете, отнемането на седмицата преди сватбата ви от работа помага да се гарантира, че всички подробности в последната минута са завършени и прави дните, водещи до сватбата, много по-малко стресиращи.

Разговаряйте с Вашият фотограф

Фотографите, често дават полезни съвети и насоки при планиране на сватба. Те са присъствали на много.

Вижте още защо е важна предстватбената фотосесия